Gitártartás és az akkordok lefogása

 

A gitár tartása

Az akkordok lefogása

 

A gitár tartása

 

A folkgitár-pengetések ritmuspengetései bombabiztos flamenco-technikára, az akkordfelbontásos alappengetések pedig klasszikus gitárpengetésekre épülnek. Ennek kigyakorlásához alapértelmezésben kövessük a klasszikus gitártartást. Vessünk egy gyors pillantást az optimális kéz-, és gitártartásra (egyúttal köszönöm Zsigmond Eszter kisasszony önzetlen modellülését):

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - Am akkord

Ez az alapértelmezett gitártartás, ettől -legalábbis az alapozás hónapjai alatt-, ne térjünk el.

 

Az akkordok lefogása

 

Nagyon lényeges, hogy a húrfogó kéz csuklója a gitárnyak alá fordul olyannyira, hogy az ujjak minden irányból merőlegesen érintik a fogólapot. Például D akkord esetében:

 

Helyes kéztartás D-dúr akkordnál

Pénzes-féle gitár tükörkép - D akkord

E akkord esetében:

 

Helyes kéztartás E-dúr akkordnál

Pénzes-féle gitár tükörkép - E akkord

A hüvelykujj a gitárnyak hátsó ívének közepén szinte satuszerű szorítással segít a húrok –némely esetben elég nehézkes- lefogásának...

 

Helyes kéztartás hátulról fotózva

 

Ilyenkor mondom azt, hogy ha én elölről, azaz szemből nem látom a nyak fölött a tanítvány hüvelykujját, akkor az már nagyjából jó. Van azonban egy hiba, amelyet néhányan el szoktak követni:

 

Helytelen kéztartás hátulról fotózva

 

Itt a hüvelykujj legfelső, körmös ízülete éles szögben nekitámaszt a gitárnyak hátának.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Ez egyértelműen rossz tartás, egyúttal ínhüvelygyulladás-veszélyes, mert nagyon megfeszíti az ízületeket!

 

A fenti, optimális kéztartás alól kivétel csak néhány, valójában elavult, hüvelykujjat is igénylő akkordfogás. Ilyen például az alábbi C7 akkord...

 

Elavult kéztartás C7 akkordnál

Pénzes-féle gitár tükörkép - Am akkord

...ahol a hüvelykujj tompíthat, sőt más akkordban akár basszushangot is lefoghat az E6 húron. Ezt a lehetőséget általában szintén megmutatom a tanítványoknak, de nem alapozunk rá, mert igazi öreguras technika és még nem jött el a nyugdíj ideje . Ehelyett haladószinten pontosan az ellenkezőjével, a férfiasan nehéz barré (keresztfogásos) technika formájában dacolunk az idővel:

 

Helyes kéztartás F-dúr akkordnál

Pénzes-féle gitár tükörkép - F akkord barré-technikával

...ahol az elfektetett 1. ujj a barré-technikát jelenti.

 

Létezik ennek egy kistestvére is, az úgynevezett kisbarré-technika:

 

Kisbarré-technika

Pénzes-féle gitár tükörkép - kisbarré-technika

Az európai (temperált) hangrendszerben egy hangnak több elnevezése is lehet: például Cisz-Desz, amely a zongorán a C hang feletti fekete billentyű. Ezt a jelenséget nevezzük enharmóniának.

Jegyezzük meg, hogy tiszta hangoláskor ez valójában 2 különböző hang, de temperált hangoláskor a kettő eggyé csúszik össze.

 

Az akkordok hangjainak ismertetésénél (a tükörkép alatti listában) igazodom a temperált kvintkör-kvartkörből következő enharmonikus elnevezésekhez...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Temperált kvint-kvartkör

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

...kivéve Aisz esetében, mert a folkgitáros hagyomány (valójában a mélyebb zeneelméleti tudás hiánya) és az érthetőség miatt azt folyamatosan B hangnak jelzem.