Greensleeves

 

Bevezetés

Akkordok

Kotta

Videó

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

Ez a rendkívül, mégis közismert dal bájos és zseniális egyszerűséggel találja telibe a Dallamot. Nem mindenkinek adatik ez meg még tapasztalt komponisták között sem. (Egyéni megítélésem szerint erre csakis a “kiválasztottak” képesek.) A dal megszólaltatása azonban különbözik éppúgy a szólótechnikától, mint a folkgitár-stílustól, hiszen klasszikus pengetési technikákkal kell lejátszani. (Az utóbbi linkelt bemutatkozó fejezetben ilyen technikával játszottam fel Mason Williams Classical gas című gitárdarabját.)

 

Az ok, amiért a dalt mégis ide szerkesztettem, hogy bár egészen másféle lejátszási technikát igényel, ám a tanítvány kifejezett kérésére (a Pénzes-féle Gitáriskolán belül nagyjából középszintig) meg lehet ismerkedni a klasszikus pengetési stílussal is. Nem létfontosságú ez, ám sokszor hasznos, gondoljunk például a Metallica -  Nothing else matters című dalára, amely ugyan rendkívül népszerű oktatási anyag, ám rögtön középszinten csap bele a klasszikus és a szólótechnikába.

Egyéni kérésre tehát ilyen és ehhez hasonló, klasszikus pengetési technikákkal megszólaltatható dalok opcionálisan vehetők, illetve a módszertanba önálló tanulmányi sorozatként beilleszthetők.

A dalt magas szintű igényességgel Joó Szilárd játszotta fel, aki egyben a tolna.gitariskola.hu dedikált oktatója. Ha megtetszett, bátran keressük őt Tolna megyében vagy online.

A klasszikus gitárstílus fő jellegzetességei közé tartozik, hogy a dal összes szólamát, amely a legegyszerűbb megközelítésben…

...szólamokra bontható szét, megpróbálja egyetlen technikai pozíció köré felépíteni.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Szólamtáblázat

 

Ebből következően a stílus zenei alapegysége nem a skálák, hanem az akkordok lesznek. Emiatt az alábbiakban nem a dalhoz tartozó skálákat részletezem (amelyek egyébiránt szintén ott vannak), hanem a dalból kibontható akkordokat. Ezt általánosságban is megtehetjük klasszikus pengetéses tanulmányaink során: inkább akkordokat és akkordokhoz köthető konkrét pozíciókat keressünk a dalban, semmint a dalhoz tartozó skálákat.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Akkordok

 

C-dúr

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordok

 

Am

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordok

 

G

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordok

 

E

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordok

 

Kotta

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Kotta

Pénzes-féle Gitáriskola - Kotta

Forrás - Source - Guitar Techniques - 2000.06.

 

Videó