Szerelem, miért múlsz?

zene: Rakonczai Viktor/Rácz Gergő

szöveg: Geszti Péter

ének: Wolf Kati

 

Ismertetés

Teljes dalszerkezet

Videó

Magánvélemény

Wolf Kati honlapja

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Ismertetés

 

A 2011. Eurovízión nekünk Kati volt az első!

 

Először nézzük meg a feldolgozandó dalt:

A dal teljesen hangszerelt és alapvetően disco ritmusú, ezért a 2 legáltalánosabb ritmuspengetéses sablon használható rá, a rumba 1 és rumba 1a. Én a rumba 1 sablont javaslom, amelyet most A-moll akkorddal mutatok meg:

 

 

Ugyanakkor a dalban vannak úgynevezett kiállásos részek is, amelyet más, lágyabb pengetési sablonokkal kell lekezelnünk. Ilyen lehet például a pulgar lepengetés szintén A-moll akkorddal:

 

 

Ennek ellenére a dalban a kiállásos részeknél mást hallhatunk, ott valójában gyors, nyolcados akkordpengetések vannak. Ezen részeket a bevezető sablon gyors pengetésével le tudjuk kezelni:

 

 

Aki kívánja, ezt is kigyakorolhatja, én mindenedetre főleg kezdők részére a fenti, jóval egyszerűbb pulgar lepengetést javaslom, a dal folkgitáros megszólalásához ez már elég.

 

A dal 4 akkordból áll:

Pénzes-féle akkordtükörképekben és az alatta lévő ujjrendekkel:

 

Em

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

C

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

G

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

D

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

A dal lejátszásához ezt az akkordmenetet kőkeményen ki kell gyakorolnunk mindkét sablonnal, amely nem lesz olyan nehéz, mert egyik akkord sem barré-technikával lefogott.

 

Teljes dalszerkezet

 

A dal elején néhány, ciklikusan meghatározhatatlan Em-akkord hangzik fel. A videó a bevezetés 3. körében csatlakozik be. A be nem játszott részek kék színnel vannak jelölve.

 

Szerelem miért múlsz? - pulgar lepengetés + rumba 1

Bevezető versszak

Halk rész - pulgar lepengetés

Em...

2x (Em () - C () - G () - D ())

2x (Em () - C () - G () - D ())

Refrén - rumba 1 - 2 ciklus

4x (Em - C - G - D)

Átvezetés - pulgar lepengetés

Em () - Em ()

Versszak

3x (Em - C - G - D)

Em - C - G

D (↓)

Refrén

4x (Em - C - G - D)

Versszak

Halk rész - pulgar lepengetés

4x (Em () - C () - G () - D ())

Refrén - rumba 1 - 2 ciklus

2x (Em - C - G - D)

Em ()

 

Videó

 

Magánvélemény

A dal zeneelméletileg egy egyszerű és alaposan bejáratott akkordsablonra épül. Ilyenkor lesz létszükséglet minél invenciózusabb dallam kitalálása és talán ilyen esetekben válik kiemelten fontossá maga az énekes. A dallam nekem egyre jobban tetszik, ám a dalt egyértelműan Wolf Kati hangja lényegíti át éterivé. Hogy az egyik csatorna tehetségkutató-showjának szakmai zsürije miként tudta Katit egy idő után kiszavazni, azt nem értem (persze hogy értem, csak nem mondom el), mindenesetre voltak olyanok, akik ezt a kapitális hibát nem követték el. Nekik volt igazuk: semmi sincs már abból a virtuális tehetségkutató csinadrattából, ellenben itt van nekünk örökre Kati hangja és ez a remek szám...

 

Érdekességként jegyzem meg, hogy a szövegíró az a Geszti Péter, aki zseniális ötletemberként szinte mindenütt ott van, ahol a kreativitásnak tombolnia kell.