Kérdések és válaszok

1. - Kérdés a barré-technikáról

 

Lenne egy kérésem Önhöz. Azokat az akkordokat, amikben barrét kell használni, nem tudom lefogni. Mindig tompán szólalnak meg a hangok, mintha az ujjam nem lenne elég erős hozzá. Ön szerint hogyan tudnék javítani a technikámon? Esetleg tud tanácsokat adni, amik segíthetnének?
 

Nagyon fontos kérdést tett fel az érdeklődő, hiszen majdnem minden kezdő folkgitárosnál felmerül ez a probléma.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Kéztartás F-dúr akkordnál

 

Nos, először is le kell szögeznünk, hogy csodamódszer és csodapirula nincs, csakis a technika folyamatos, elszánt kigyakorlása. Én úgy látom, hogy a jól lefogott barré-technika körülbelül 70% technika és 30% fizikai erő eredménye. Ez azt jelenti, hogy veszettül szoríthatjuk a barrés akkordot, az bizony nem fog megszólalni, ha rossz az alkalmazott technika. Éppen ezért legfőképpen az optimális kéztartást kell meghatároznunk, amit aztán addig kell gyakorolnunk, ameddig az akkord nem fog szépen, "zizegésmentesen" megszólalni. Az optimális barré-fogás követelményei (szerintem):

Pénzes-féle Gitáriskola - Kéztartás F-dúr akkordnál - hátsó kép

Pénzes-féle Gitáriskola - Kéztartás F-dúr akkordnál

Gyakran kell hangsúlyozni, hogy senki sem képes ezt a technikát hosszú perceken át statikusan tartani. Kigyakorlásának egyik megfelelő módszere lehet, ha sok, de rövid barré-akkordos lefogási sorozatot csinálunk. Persze kezdetben nem árt az ujjakat hozzászoktatni a megnövekedett terheléshez és ez éppen a statikus terhelés lehet, ameddig csak a kezünk bírja.

 

A kéztartási problémákról részletesen írok még az Akkordok kezdőknek című fejezetben.