Kérdések és válaszok

6. - Dallamharmonizálás

 

Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy miként kell egy dal alá akkordokat építeni? Ha például egy dal H hanggal indul, akkor az azt jelenti, hogy a ráépíthető akkord H-dúr vagy H-moll?

 

A dalharmonizálás nagyon nehéz ügy. Először teljesen meg kell érteni a zene belső, tonális összefüggéseit (központi honlap Összhangzattan című fejezetcsomag). Azaz hogy miképpen származtatható a skálából egy akkordmenet, hogyan épül fel egy átlagos könnyűzenei dal. A dallam alatt sokszor sablonosan mozog az akkordmenet (TSDT-képlet és variánsai), de az is lehet, hogy kevésbé sablonosan. Egy egyszerű dallam alá is többféle akkordmenet építhető; már a Boci, boci című világslágert is többféleképpen lehet harmonizálni. Ennek átlátásához zeneelméleti tudás kell és jó sok zenei hallás, no meg tapasztalat...

 

A sokféle variációs lehetőség miatt kiszámolni se lehet nagyon az akkordépítkezést. A dal 1. hangja nem határoz meg semmit (pontosabban lehet, hogy része a tonális akkordnak), és valóban: ha mondjuk az 1. hang H, akkor egyáltalán nem biztos, hogy az H-dúr vagy H-moll akkord illik alá, lehet az G-dúr is.  Szóval, lényegében így e-mailen keresztül nem nagyon tudok segíteni, mert bonyolult az ügy. A probléma megértéséhez komplex zeneelméleti magyarázatok szükségesek, egy kis gitárcentrikus szolfézs és sok konkrét dalpélda.

 

Remélem, hogy mindezzel 1 kicsit tudtam segíteni, de sajnos tényleg bonyolult a dolog...