Folkgitár matematikája III.

A kör matematikája

 

Ebben a részben egy kicsit elvontabb módon fogom megvizsgálni a zene ciklikus folyamatait.

 

A zene mindig időtől függő, azaz dinamikus. Ezt a dinamikusságot leginkább a zene ritmusa képviseli. A ritmushoz kötődik minden: a dallam és a kíséret különböző szintjei. Könnyű észrevennünk: az akkordok -ha azt feltételezzük, hogy a ritmus egyenletesen telik, azaz nem ingadozik, ez egyébként a legtöbb könnyűzenei számnál igaz-, szintén jól meghatározható időrendben következnek egymás után. Le tudjuk-e ezt esetleg mérni?

 

Hát hogyne!

 

Vegyük a 8 óra munka című Beatrice-slágert, ez a szám pontosan 3.17 mp az egyik korábbi (nem folkgitáros) felvételen, legalábbis ezt mutatja a hangfile egyik tulajdonsága. A kérdés az, hogy ebben az időintervallumban 1 kör akkordmenet (A - Fiszm - D - E) hány másodperc?

 

A dalban a teljes dalszerkezet szerint...

 

Bevezetés

2x (A - Fiszm - D - E)

1. versszak

4x (A - Fiszm - D - E)

Bevezetés

1x (A - Fiszm - D - E)

2. versszak

4x (A - Fiszm - D - E)

Refrén

2x (A - Fiszm - D - E)

Gitárszóló

2x (A - Fiszm - D - E)

3. versszak

4x (A - Fiszm - D - E)

Refrén

4x (A - Fiszm - D - E)

A (leállás)

 

...összesen 23 kör van, következésképpen elméletileg elég volna a következő számolás:

 

3.17 = (3x60) + 17 = 197 mp / 23 kör = 8,56 mp

 

Ez az érték azonban nem pontos, mivel a dalnak van egy rövid, gitárszólós bevezetője és egy dalvégi leállása is. Nincs mese, ezeket le kell mérni, mert nem tartoznak bele a ciklikus időbe:

Ezt a 2 értéket le kell vonnunk a szám eredeti hosszából:

 

197 mp - (3 + 9) = 186 mp

 

Most végezzük el a pontosított számolást:

 

186 / 23 = 8,08 mp

 

OK, de hogyan tudjuk a végeredményt leellenőrizni? Legegyszerűbben kézi megoldással. Vettem egy olyan lassító programot (Amazing Slow Downer), amelyiknél a hangfile-on be-, és kilépőpontokat tudtam kijelölni, ezután pedig gyors, ritmikus mozdulattal kijelöltem 1 kör be-, és kilépőpontjait. Íme a végeredmény:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Kis zenei matematika

 

Az értékek másodpercre pontosak, tehát egy A - Fiszm - D - E akkordmenet standard 8,08 másodpercig tart a dalban. Ebből viszont az is következik, hogy 1 akkord hossza ennek a negyede, azaz 2,02 mp.

 

Mindezen értékek kizárólag a dal tempójától függnek és attól, hogy ez a tempó a dal valamely részében nem változik-e meg. Ha igen, a fent kifejtett összes elmélet azonnal megdől...

 

A fenti elmélkedés azt bizonyítja, hogy mivel a dal mindig időtől függő, azaz dinamikus folyamat, ezért ciklusok és körök esetében célszerű inkább rájuk jutó időszeletekről beszélnünk. Ezek az időszeletek kizárólag a dal állandó tempójától függnek: minél gyorsabb a dal tempója, annál rövidebb egy adott időszelet. Ebben a pillanatban a kezdő gyakorló ritmikai billegése, amely tipikus tanulási jelenségként a dal lejátszásakor pontatlan ritmikában mutatkozik meg, egy másfajta megközelítést nyer: a kezdő egyszerűen még nem hallja pontosan az időszeletek kezdeteit és végeit.