A picado-technika II.

A picado alaptechnikája

 

A picado-technikát az előző, bevezető fejezetben általános analízis alá vontuk, erősségeit -főként a tirando-technika ellenében-, matematikailag is alátámasztottuk. Ebben a fejezetben essünk neki a technikának és alapszinten gyakoroljuk is ki!

 

A picado-technika behozhatatlan előnye egyrészt az ujjak már említett a húrok közé behatoló, egyenes vonalú pengetési mozgása...

 

Gitár - pengetés - picado-technika

 

...másrészt pedig 1 eddig rejtett jellemző: az ellenmozdulat.

 

Az ellenmozdulat azt jelenti, hogy az ujjak egymáshoz képest mindig ellenfázisban mozognak. Ugyanis mozoghatnának úgy is, hogy az egyik ujj húrpengetése után indulna a másik. De nem, az ujjak mindig egyszerre mozognak és ezáltal az egyébként is homogén mozdulat még tömörebbé, még homogénebbé válik. Ez adja a picado-technika igazi erejét!

 

Az alábbi 2 videóban összehasonlíthatjuk a fenti állításokat. Az 1. videóban lassú picado-technikát láthatunk ellenmozdulat nélkül (azaz késleltetett mozdulattal), a 2. videóban pedig ellenmozdulattal:

 

 

 

Észrevehetjük, az ellenmozdulat által támogatott pengetés olyan erős, hogy az ujjak a megpengetett húr alatt lévő húrt elnyomják!

 

Akármennyire természetellenesnek is tűnik az ellenmozdulat, mindenképpen így gyakoroljuk ki a picado-technikát, mert ez a lényege. Kezdetben ne is tegyünk mást, mint a fenti, 2. videó szerint 1 kényelmes pozícióban, a D4-G3-H2-E1 húrok valamelyikén (semmiféleképpen sem az E6 vagy A5 húron), egyetlen húron és egyetlen hangon magát ezt az erőteljes ellenmozdulatot gyakoroljuk.