A picado-technika III.

A standard picado-kéztartás

 

Az előző fejezetben a picado dinamikai fegyverét, az ellenmozdulatot kellett kigyakorolnunk. Ennek során azonban felmerül 1 eddig nem tisztázott kérdés, hogy pengetés közben hová támasszuk a pulgar (p) ujjunkat?

 

Nos, az előző fejezetben ezzel még nem foglalkoztunk, hiszen éppen elég gond volt a megfelelő dinamikájú ellenmozdulatra ügyelni. Ám a videó tanulmányozása közben észrevehetjük...

 

 

...hogy gyakorlás közben a p ujjunkat a legalsó, legvastagabb E6 húrra tettük le. Ez a letétel viszont nem "rátehénkedés", hiszen ebben az esetben lenyomnánk a húrt, hanem csak a kitámasztás referenciája.

A kérdés valójában akkor válik izgalmassá, ha az A5 vagy az E6 húrokon szeretnénk pengetni. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a picado viszonylag standard alapkéztartása. Ez statikusan, azaz képformátumban így néz ki:

 

A picado-technika standard kéztartása

 

Dinamikusan pedig, amely során minden üres húron 4 pengetést alkalmazok (skálavariáció szerint 0000):

 

 

Láthatjuk, hogy a pengetésben fizikailag felfelé haladva a D4 húr környékén leemelem a p ujjat a húrról és a standard alapkéztartást megtartva folytatom a pengetést. Ezzel kapcsolatos további nagyon lényeges megjegyzés, hogy mindeközben a könyök ki van emelve, azaz az alkar nem tapad le a gitárra.

 

Gyakoroljuk ki tehát a fentieket minden üres húron 2 pengetéses változatban is (skálavariáció szerint 00):

 

 

De ha már itt tartunk, nézzük meg a szintén üres húros 000 skálavariációt is: