A picado-technika V.

Bemelegítő (és alapozó) skálák

 

A bemelegítés kötelező voltáról itt és most ne kezdjünk el értekezni, hiszen olyan evidencia. Ráadásul alapszinten a bemelegítő és alapozó skálák -egyszerűségük folytán-, nyilvánvalóan ugyanazok.

 

A skálákat kényelmes pozícióból, E6 húr G hangjáról indítjuk (3. fekvés). A skálaszemlélető eszközünk pedig a már megszokott Pénzes-féle tükörkép lesz:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép

 

Ügyeljünk a folyamatos IMIMIM-pengetésre, illetve az erőteljes ellenmozdulatra. Éppen ezért érdemes a picado-technikát 1 kissé túljátszani, amely mozdulatból a későbbiekben vígan el tudunk venni, míg az erőtlen mozdulathoz nem fogunk tudni erőt hozzátenni. ("Az erőből mindig vissza tudunk venni, míg a gyengeséghez nem fogunk tudni erőt hozzátenni.)

 

A bemelegítő-alapozó skálák 2 részre vannak bontva: páros és páratlan számú pengetések. Ez azt jelenti, hogy 1 húrra mennyi páros (2-4-6...) vagy páratlan számú (3-5-7-9...) pengetés jut. Jegyezzük meg, hogy a folyamatos IMIMIM-pengetés problematikája legfőképpen a páratlan számú pengetésekkor fordul elő, azaz 1-3-5-7-9..., stb. pengetéseknél.

  1. Bemelegítő (és alapozó) skálák - Páros számú pengetések

  2. Bemelegítő (és alapozó) skálák - Páratlan számú pengetések