A ritmuspengetések alapjai

 

Bevezetés

A ritmuspengetések technikai összetevői

 

Bevezetés

 

A ritmuspengetések a közismert tábortűzi és az alapjában véve bonyolult ujjrendű flamenco-ritmuspengetések egyszerűsített, sok esetben továbbvariált változatai. Gyakorlásuknál szintén ügyeljünk az optimális gitár-, és kéztartásra (Gitártartás és az akkordok lefogása című fejezet).

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Optimális gitártartás

 

A ritmuspengetéses sablonokat a következő módon és sorrendben gyakoroljuk ki:

  1. állítsuk be az optimális gitár-, és kéztartást és ettől az alapozás során ne térjünk el,

  2. szisztematikusan tanuljuk meg külön-külön a legfontosabb sablonokat 2/4, 3/4, 4/4-es ütemmutatóban, illetve a külön fejezetben lévő rumba-ritmuspengetéseket és egyúttal tanuljuk meg a neveiket is, mert a továbbiakban a honlapon így hivatkozom rájuk,

  3. ezután lassan és egyenletesen fűzzük össze a sablon lejátszását,

  4. az összefűzés folytatódhat, akár lassú metronómmal,

  5. ezután vegyünk egyszerű akkordpárokat és a sablonösszefűzést akkordváltásokon keresztül folytassuk,

  6. a gyakorlatok nyilvánvalóan végteleníthetőek, azaz ne álljunk le néhány ütem után!

A ritmuspengetéses sablonok kigyakorlását továbbra is egy A-moll akkordon keresztül fogjuk megtanulni:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

...és erre alkalmazva fogjuk rendszerezni a ritmuspengetéseket. Természetesen itt is a különböző ütemmutatók lesznek a fő csoportosítási szempontok, amelyek tehát:

A ritmuspengetések technikai összetevői

 

A ritmuspengetések optimális megtanulásához a flamenco-stílusból származó technikai repertoárt használjuk fel. Ez a stílus vonultatja fel ugyanis a leghatékonyabb (és valljuk be: sok esetben a legnehezebb) technikai arzenált. A Pénzes-féle ritmuspengetések a valójában sokszor bonyolult flamenco-pengetések egyszerűsített változatai. Szakmai véleményem szerint nem lehetséges ennél jobban egyszerűsíteni a technikát. Illetve bármit lehet, nyugodtan szöszmötölhetünk, "pilinckázhatunk" a gitáron, de magasabb szintű játékra már nem lesz elég. A választás tehát részben a gyakorlón múlik.

 

Az alábbi technikák a ritmuspengetések fő összetevői, komponensei. Nem lesz olyan sablon, amelyet ne lehetne majd ezen komponensek valamely kombinációjával lejátszani. Az alábbiak tehát egyfajta mozdulat-LEGO-t alkotnak: belőlük később majd bármit fel tudunk építeni.

 

A mozdulatok energiája nagyobbrészt csuklóból, kisebbrészt ujjból származik. Amatőr folkgitáros ugyanis általában így penget:

 

 

Figyelem! A videó hibás mozdulatokat tartalmaz!

 

A mozdulat legfontosabb jellegzetessége, hogy a pengetés energiája nem csuklóból, hanem alkarból származik. Én ezt nevezem szemaforozásnak. Jegyezzük meg, hogy az alkaros pengetésnek van sebességbeli felső határa. Igaz, a csuklópengetésnek is, de az jóval nagyobb sebességeknél következik be, illetve ez a határ következetes gyakorlással mindig tágítható.

 

Lássuk a begyakorlandó mozdulatokat!

 

ima

Összezárt i m a ujjakkal történő lepengetés. Fő jellegzetessége, hogy a technika csuklóból és nem alkarból történik.

 

 

p

Pulgar ujjal történő felpengetés. Fő jellegzetessége, hogy a technika csuklóból és nem alkarból történik. A videóban jól megfigyelhető a felfelé irányuló csuklórántás:

 

 

Pulgar

Hüvelykujjal történő lepengetés. Az egyetlen, leeresztett alkarból kiinduló pengetés; általában dallezárásoknál alkalmazzuk. Jelzése a teljes dalszerkezetekben mindig .

 

 

M

Mano, azaz kéz. A húrok tompítása összezárt i m a q ujjakkal körülbelül hanglyuk felett vagy kissé hátrább. Ügyeljünk arra, hogy összezárt ujjaink csak egy kevéssé lógjanak túl az E1 húrnál!

 

 

i (vagy ima)

Speciális felpengetés, általában M-technika után. A sablon kottájában általában i rövidítéssel jelzem (az eredeti flamenco-technika következetesen használja ilyen módon az i ujjat), de célszerűbb a mozdulatot ima ujjakkal végrehajtani.

 

 

ima + M

Speciális tompításos pengetés, amelynél nincs csukló, csak ujj:

 

 

x - teljes akkordtompítás, általában barré-technikával lefogott akkordoknál. Az alábbi videón az A-moll akkordot kivételesen 5. fekvésben és barré-technikával fogom le.

 

 

2 rövid tompítás után (xx) egy nyílt A-moll akkord következik:

 

 

P - M-tompítás közel a húrlábhoz.

D - M-tompítás a nyak felső részén. A kétféle tompítás kétféle hangot eredményez, amelyet a későbbiekben önálló sablonok formájában ki is fogunk használni.