Ritmuspengetés - 4/4 - II.

 

Ballada

Kormorán

Reggae

Sunshine reggae

 

Ezekben a sablonokban az erőteljes tompítás miatt a Kormorán kivételével 5. fekvéses A-moll akkordot kell felhasználnunk, ez a videókon jól látszik:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akkordtükörkép

 

Ballada

Ballada

 

 

A pengetés többféleképpen megvalósítható, ezért a technikai ujjrendet nem jelölöm. Ajánlatom a flamenco-alapú pulgar lepengetés, amely a ritmuspengetés alapozásánál már meg lett mutatva. Nagyon lassú, szép dalok tipikus sablonja, ilyen például Four Brothers - Green fields című világslágere:

 

 

Kormorán

Kormorán

 

 

A népszerű együttes Három határ című számában sajátos alappengetést használ. Ezt tanulmányozhatjuk itt, de a sablon végigjátszható az egész dalban:

 

 

Reggae

Reggae

 

 

Az általam oly tisztelt és szeretett Bob Marley zenéjének tipikus sablonja.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Figyelem, ez a sablon szünettel indul, amit a gyakorlás során bele kell tennünk a technikába! Javaslatom, amit egyébként a videón is csinálok, hogy a szünet helyére bebólintok vagy bemozdulok. de a legegyszerűbb ezt láb + sablonnal kigyakorolni.

 

Ezt a sablont tartalmazza például Could you be loved című dal is, ami talán lehetne örök nemzedéki himnusza is a fiatal nemzedékeknek, ha éppen manapság nem volnának annyira szétmanipulálva, hogy már csak azt veszik észre, amit a média eléjük tett.

 

 

Sunshine reggae

Sunshine reggae

 

 

Én ezt a '83-as slágert annyira szeretem, hogy sablonját ugyanazon a néven be is illesztettem módszertanomba. Igazi szabadságzene! Bár annak tűnik, mégsem olyan könnyű a dal lejátszása...